Coban Süzgeci'nin Puntoları ve Ferhan Şensoy'un Don Kişot'u

Okuma alışkanlığı sıfırın altında eksi derecelerde olan bir toplum için, internet, tembelliği daha da teşvik eden bir araç halini aldı. Yaygınlaşan internet kullanımıyla birlikte, zaten yerlerde olan okumaya ayrılan zaman payı, iyiden iyiye pay olmaktan çıktı. Ancak, okuma alışkanlığının bu kadar vasat olduğu aynı toplumda, yazmaya meraklı bu kadar blogcunun peydah olması da şaşırtıcı. İşte benimde bu arkadaşlara katılmamın üzerinden yaklaşık iki hafta geçti. Bende paylaşır oldum ve yazmaya koyuldum.
Ama yazarken biliyordum ki kolay okunabilir şeyler yazmak gerekirdi ve tabii ki büyük puntolarla. Zaten, genelde yorgun ve pörtlemiş gözlerle bakılan monitörlerde, mümkün olduğu kadar az şey okuma yoluna gidildiği için, birde küçük puntolarla yazılmış yazıları ayıklamak, bir öğrenme yolundan çok bir eziyete dönüşürdü. Bunu bildiğim için, bundan sonrada, büyük puntolarla ve kolay okunabilir yazılar yazmaya çalışacağım.
Büyük puntolar için "İlkokul blogumu len bu" gibi tabirler kullanacaklar için de, Ferhan Şensoy'un, "Orjinalinden pahalı korsan Don Kişot" başlıklı denemeden küçük alıntılar yaparak yazıyı bitirmek istiyorum. Bu denemenin tamamını ve diğerlerini de okumanız dileğiyle.

"...Bir kitapçıya girdim. Don Kişot sordum. Uzattılar. aferin ktapçı! Alfa yayınları'ndan çıkan kitabın çevirmeni İsmail Yerguz. Biraz okudum başından, çeviri düzgün, ancak harf büyüklüğü 9 punto. En gıcık olduğum kitap tipi. Alıp almamak konusunda bir kararsızlık geçirdim.
- Bunun iki beden büyüğü var mı?
diye sordum kitapçıya. Ne demen istediğimi anlamadı ancak beni görünce gülme genel alışkanlığıyla, güldü. Hiçbir yanıt vermedi. Genelde 9 ya da 10 punto harflerle basılmış, karınca duası kitapları pek okumuyorum. Gözüme eziyet bir kitap bu, oku-benisi yok."

"...Dünyada artık bu puntolarla kitap basılmıyor, bu puntolar sadece okunmadan imzalanması istenen sözleşmelerde kullanılıyor."

"...Biz, Ortaoyuncular Yayınları'nda bastığımız kitaplarda 13 ya da 13,5 punto harfler kullanıyoruz. 13,5 punto korsan yayıncıya eziyet ve ciddi bir kamış! Hele hele "Oteller Kitabı" gibi bir buçuk satır aralıklı dizlimişse acayip dıcık olur korsan"

"...Ani bir kararla parasını ödedim, aldım kitabı.
- Buralarda nerde fotokopici var?
diye sordum.
- Tam karşıda, noterin yanında var ağbi!
derken de gülmesini sürdürdü kitapçı.
Hzla çıktım, karşıya geçip fotokopiciye daldım. Kitabın hersayfasını dosya kağıdının iki misli, A3 tabir edilen büyük kaatlara bir bir fotokopilettim, sayfa sırasıyla spirallettim; spiral payı da hesaba katılınca, eni 42 santim, boyu 61 santim 5 milim büyüklüğünde, üç tuğla kalınlığında, çok güzel bir "Don Kişot"um oldu. Ancak benim korsan baskı, kitabın orijinalinden çok pahalıya çıktı.
- Don Kişot'u okudunuz mu?
diye sordum fotokopiciye.
- Hayır ağbi,
dedi. Birinci sayfasına Cervantes'in korsan imzasını çakarak, fotokopiciye hediye ettim orijinalini."

C-BOX HAKKINDA

Yeni oyuncağımız C-Box, biraz riskli de olsa, anlık duygularınızı, hönkürmelerinizi iletebileceğiniz güzel bir platform. Mesaj atarken illaki mail adresinizi yazmanıza gerek yok sadece bir kullanıcı adı girin ve mesajı sallayın. Blogumdaki c-box platformu dar gelenler için http://cobansuzgeci.cbox.ws/ linkini öneriyorum:)